Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Τεχνικές επεμβατικής ακτινολογίας με εφαρμογή σε πολλά όργανα και συστήματα του σώματος


Η Επεμβατική Ακτινολογία αποτελεί υπό-ειδικότητα της Ακτινολογίας η οποία περιλαμβάνει μη χειρουργικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που διενεργούνται υπό απεικονιστική καθοδήγηση και αποσκοπούν στη διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Με τη χρήση των τεχνικών αυτών μειώνονται οι κίνδυνοι και ελαχιστοποιείται η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς διέπονται από χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και απαιτούν βραχεία ή και καθόλου νοσηλεία.


Σήμερα, είναι διαθέσιμος μεγάλος αριθμός τεχνικών της Επεμβατικής Ακτινολογίας οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλά όργανα και συστήματα του σώματος (κοιλία, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το θώρακα, το καρδιαγγειακό σύστημα, το μυοσκελετικό και το ουρογεννητικό σύστημα). Με την Επεμβατική Ακτινολογία είναι δυνατή η βιοψία ιστών και οργάνων κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα ιστού, η ανάλυση του οποίου μπορεί να θέσει τη διάγνωση ποικίλων καλοήθων και κακοήθων παθολογικών καταστάσεων.
Με την αγγειογραφία, απεικονίζονται τα αγγεία και εντοπίζονται στενώσεις και αποφράξεις αυτών οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση αγγειακής ενδοπρόσθεσης (stent). Με τις τεχνικές αυτές μπορεί να αντιμετωπιστεί πληθώρα παθήσεων όπως είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια, η αγγειακή νόσος των καρωτίδων και το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής χωρίς την ανάγκη διενέργειας χειρουργικής τεχνικής.
Συνήθεις επεμβατικές τεχνικές που διενεργούνται στο φλεβικό αγγειακό δίκτυο περιλαμβάνουν την τοποθέτηση κεντρικού φλεβικού καθετήρα για τη χορήγηση φαρμάκων, χημειοθεραπείας ή τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, και την καυτηρίαση φλεβών για την αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών. Η θρομβόλυση αποτελεί τεχνική που αποσκοπεί στη διάλυση θρόμβου αίματος που εντοπίζεται στο αιμοφόρο αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με την ενδοαγγειακή χορήγηση θρομβολυτικής ουσίας. Με τη χρήση καθετήρων και ειδικού εμβολικού υλικού είναι δυνατός ο εμβολισμός αγγείων που αιμορραγούν, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας των βρογχικών αρτηριών, η χορήγηση χημειοθεραπευτικών ουσιών σε κακοήθεις όγκους ήπατος, η αντιμετώπιση ανευρυσμάτων των εγκεφαλικών αρτηριών και αγγειακών δυσπλασιών του εγκεφάλου και ο εμβολισμός ινομυωμάτων της μήτρας και κιρσοκήλης.
Με τις τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας, είναι δυνατή η διαδερμική παροχέτευση χοληφόρων για την αντιμετώπιση απόφραξής τους από καλοήθη ή κακοήθη πάθηση και η αντιμετώπιση της πυλαίας υπέρτασης με τη διαδερμική διασφαγιτιδική πυλαιοσυστηματική αναστόμωση (TIPS). Επίσης είναι δυνατή η διενέργεια διαδερμικής γαστροστομίας για εξασφάλιση οδού σίτισης των ασθενών. καθώς και διαδερμικής νεφροστομίας για την αντιμετώπιση της απόφραξης της ουροποιητικής οδού. Η θερμοκαυτηρίαση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RFA) βρίσκει εφαρμογή στην αντιμετώπιση πρωτοπαθών και μεταστατικών όγκων ήπατος και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα παρέχοντας τη δυνατότητα τοπικής καταστροφής του όγκου ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στους περιβάλλοντες τον όγκο υγιείς ιστούς.
Η συμβολή των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο είναι ιδιαίτερα σημαντική προσφέροντας νέες επιλογές θεραπείας και ανακούφισης του άλγους οδηγώντας σε παράταση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Κακοήθεις παθήσεις στις οποίες βρίσκουν εφαρμογή οι τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας περιλαμβάνουν τον καρκίνο του ήπατος, του πνεύμονα, του μαστού, του νεφρού και των οστών.
Με τις τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας είναι σήμερα δυνατή η αντιμετώπιση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ορισμένες εκ των οποίων δεν αποτελούν απλά ελκυστικές εναλλακτικές της χειρουργικής επέμβασης μεθόδους αλλά λόγω της αποτελεσματικότητάς τους, της μείωσης του κινδύνου και της ελαχιστοποίησης του χρόνου νοσηλείας του ασθενούς θεωρούνται τεχνικές πρώτης εκλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου