Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Μικροχειρουργικές τεχνικές – Χειρουργική χεριού και άνω άκρου


Είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια εποχή που η υπερεξειδίκευση των ειδικοτήτων αποτελεί μια πρακτική γενικευμένη σε όλα τα επίπεδα της Ιατρικής. Η χειρουργική ειδικότητα ακολούθησε τον κανόνα αυτόν και ο χειρουργός από θεραπευτής όλων των χειρουργικών παθήσεων του ανθρώπινου σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, απέκτησε εξειδίκευση και έτσι εμφανίστηκαν οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Μαιευτικής, της Νευροχειρουργικής, κλπ. Η μεγάλη όμως εξέλιξη κάθε τομέα οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε περαιτέρω διάσπαση των ειδικοτήτων. Έτσι σύμφωνα με το πνεύμα της μοντέρνας Ιατρικής, γεννήθηκε μια νέα ειδικότητα : η Χειρουργική του Χεριού - Άνω Άκρου.


Η Χειρουργική του Χεριού και γενικότερα η Χειρουργική του Άνω Άκρου είναι η συνέχεια κυρίως της ειδικότητας της Ορθοπεδικής, αλλά και της Πλαστικής Χειρουργικής ή ακόμα και της Γενικής Χειρουργικής. Για να γίνει κάποιος Χειρουργός Χεριού, πρέπει να έχει τελειώσει μια από τις πιο πάνω τρεις βασικές ειδικότητες και στη συνέχεια να εκπαιδευτεί στη Χειρουργική του Χεριού - Άνω Άκρου.
Για την καλύτερη χειρουργική πρακτική, απαραίτητη είναι η γνώση της Μικροχειρουργικής Τεχνικής.
Κατ’ αυτήν με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών λεπτών εργαλείων, επιτυγχάνεται η υπό μεγάλη μεγέθυνση χειρουργική. Η τεχνική είναι απαραίτητη σε σειρά επεμβάσεων όπως είναι η “συγκόλληση” ακρωτηριασμένων μελών, η χειρουργική του βραχιόνιου πλέγματος και των περιφερικών νεύρων, και η ελεύθερη μεταφορά ιστών (μεταφορά τμήματος δέρματος ή μυός από ένα σημείο του σώματος σε άλλο, μεταφορά δακτύλου του ποδιού στο χέρι κλπ.).
Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η γνώση ενδοσκοπικών χειρουργικών μεθόδων, καθώς όλο και περισσότερες παθολογίες του καρπού, του αγκώνα ή του ώμου είναι δυνατόν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά.
Η Χειρουργική Χεριού - Άνω Άκρου τείνει τα τελευταία χρόνια να γίνει μια ξεχωριστή ειδικότητα και αυτό διότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Άνω Άκρου απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Χειρουργική του Άνω Άκρου εφαρμόζεται από εξειδικευμένους στο αντικείμενο Χειρουργούς και προωθείται σταδιακά ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
Η χειρουργική του Χεριού – Άνω Άκρου ασχολείται με τη χειρουργική ή τη συντηρητική θεραπεία όλων των παθήσεων του Χεριού και του Άνω Άκρου. Πρόκειται για αυτές οι παθήσεις, οι οποίες καθιστούν το άτομο ανίκανο στο να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες στη καθημερινή ζωή. Οι παθήσεις είναι δυνατόν να οφείλονται σε τραυματισμούς, η σε χρόνια νοσήματα. Οι τραυματισμοί του άνω άκρου αποτελούν ποσοστό 30 και πλέον των συνολικών τραυματισμών του ανθρωπίνου σώματος φθάνοντας σε ποσοστό 60% ή 70% στα εργατικά ατυχήματα. Αυτό είναι προφανές, καθώς το χέρι είναι το πλέον εκτεθειμένο τμήμα του σώματος, και συνεπώς το πλέον ευαίσθητο στους τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί είναι δυνατόν να είναι απλοί (π.χ. μεμονωμένο κάταγμα ενός οστού), ή και περισσότερο σύνθετοι (ταυτόχρονες βλάβες οστών, νεύρων, τενόντων, δέρματος κ.α.). Η άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών αυτών εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τα χρόνια νοσήματα αφορούν σύνδρομα που οφείλονται σε υπερχρησιμοποίηση των χεριών, νεοπλασίες, ακόμα και σε συγγενείς ανωμαλίες, δηλαδή σε παραμορφώσεις του άνω άκρου, με τις οποίες το παιδί γεννιέται.
Το αντικείμενο αυτό της χειρουργικής αντιπροσωπεύεται επιστημονικά από την Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (με Πρόεδρο τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Παναγιώτη Ν. Γιαννακόπουλο) και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου (με Πρόεδρο τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Σταύρο Δ. Αναγνώστου).
Οι επιστημονικές αυτές εταιρείες διοργάνωσαν φέτος στη διάρκεια του καλοκαιριού το 15ο Κοινό Συνέδριο (από 21 – 28 Αυγούστου 2009) το οποίο χαρακτηρίστηκε επετειακό καθώς η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού – Άνω Άκρου κλείνει φέτος 25 χρόνια από τη δημιουργία της, ενώ φέτος επίσης κλείνουν 30 χρόνια από την πρώτη επιτυχή συγκόλληση δακτύλου στην Ελλάδα.
Το Συνέδριο έγινε εν πλω, ενώ υπήρχε μεγάλη συμμετοχή με πλέον των 20 ξένων συναδέλφων χειρουργών από την Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το γνωστικό αυτό αντικείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου