Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ανησυχητική η αύξηση του AIDS στην Ελλάδα


Ανησυχητική η αύξηση του AIDS στην Ελλάδα
Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας ανάγκασε ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας (EMCDDA), να μας επισκεφθεί στις 28 και 29 Μαΐου, προκειμένου να αξιολογήσει το πρόβλημα.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) είχε ζητήσει από το ECDC να εκτιμήσει τον κίνδυνο σχετικά με την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και να σκιαγραφήσει την πλήρη εικόνα των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, διοργάνωσαν την επίσκεψη των Ευρωπαϊκών φορέων στη χώρα μας, ώστε να αναλυθούν όλα τα στοιχεία, με σκοπό να σχολιαστούν στην επικείμενη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου (Ministerial Conference) με θέμα «AIDS και άλλα μεταδοτικά νοσήματα σε ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη: Μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών» την οποία θα διοργανώσει το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 2012.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Έλληνες και οι ξένοι εμπειρογνώμονες συζήτησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλα και τα πρόσφατα αποτελέσματα μοριακών αναλύσεων σχετικά με την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού, όσο και στις ευπαθείς ομάδες ατόμων.

Επίσης, πραγματοποίησαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με το Ελληνικό σύστημα υγείας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και με τις μεθόδους και διαδικασίες εργαστηριακού ελέγχου για την HIV λοίμωξη, ενώ έγινε και παρουσίαση του δικτύου Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, του συστήματος παροχής θεραπείας ART και των υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα που ζουν με τον ιό.

Ο ΟΚΑΝΑ με τη σειρά του παρουσίασε τις δράσεις για την αντιμετώπιση του AIDS σε ΧΕΝ, ενώ η ομάδα των ξένων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε και παρακολούθησε από κοντά τις δραστηριότητες ομάδων πεδίου, όπως την κινητή ιατρική μονάδα ΚΕΕΛΠΝΟ στην Πλ. Βάθη, τις δράσεις δρόμου του ΚΕΕΛΠΝΟ για εκδιδόμενα άτομα και το Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ-ΕΜΕ) του ΟΚΑΝΑ, την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΓΝ Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα, την Μονάδα Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο ΓΝ Αττικόν, το Πρόγραμμα Πολυϊατρείου Μη- Κυβερνητικής Οργάνωσης και το Κέντρο Κράτησης Αιτούντων Άσυλο στην Αμυγδαλέζα.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν θετικά σχόλια σχετικά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι δηλαδή η αύξηση της συχνότητας της HIV λοίμωξης αφορά κυρίως τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αλλά και εντυπωσιάστηκαν από τις πρωτοβουλίες τόσο της κυβέρνησης όσο και των μη-κυβερνητικών φορέων, το τελευταίο διάστημα. Τόνισαν ωστόσο, ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, των συναρμόδιων φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ για να βρεθεί λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα. Τέλος, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κοινό πρωτόκολλο και κώδικας δεοντολογίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση των μέτρων που λαμβάνονται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πληθυσμούς.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων- ECDC (European Centre for Disease Control)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας- EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης (World Health Organization- Regional Office for Europe)

Instituto Nacional de Saude «Doutor Ricardo Jorge» (Πορτογαλία)

EU Civil Society Forum (Βρυξέλλες)

National AIDS Trust (Ηνωμένο Βασίλειο)

European Union Agency for Fundamental Rights (Βιέννη)

Οι Έλληνες συμμετέχοντες

Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Ιατρική Σχολή, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Δήμος Αθηναίων

Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για το HIV,

Κέντρο Ζωής,

PRAKSIS,

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδος,

Θετική Φωνή,

Act- Up (TAMPEP)

Tη συνάντηση επίσης παρακολούθησαν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Color Youth, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Σύλλογος Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδος.

Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου