Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Οριστικό τέλος στο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες


Οριστικό τέλος στο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες
Με μια νέα αναίμακτη και ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία, η οποία βασίζεται στη χρήση των υπερήχων, μπορεί να γίνει πλέον η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, όπως παρουσίασαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργών Ελλάδος.

Με τη νέα χειρουργική θεραπεία, η οποία διαρκεί μόνο μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος χωρίς επιπλοκές στο πρόβλημα των αιμορροΐδων, ο ασθενής μπορεί την επόμενη μέρα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

«Η αιμορροϊδική νόσος, σύμφωνα με τον κ Ξιάρχο, ταλαιπωρεί το 50-80% του ενήλικου πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν».

Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους.

Η νέα, ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία, με τεχνολογία υπερήχων δίνει, σύμφωνα με στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική όπου εφαρμόζεται, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τις δυνητικές επιπλοκές των άλλων παλαιότερων μεθόδων. Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια. Η ελάχιστα αυτή τραυματική μέθοδος (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα), δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Παράλληλα η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού.

Νοσηλεία μόνο για μία ημέρα

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως μας εξηγεί ο κ. Ξιάρχος, που έχει κάνει δεκάδες τέτοιες επεμβάσεις, απαιτείται για τον ασθενή νοσηλεία μιας ημέρας». Σύμφωνα με τον κ Ξιάρχο δεν απαιτείται γενική νάρκωση, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μερικές ώρες αργότερα και να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του μέσα σε 24 ώρες!

Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από την έγκρισή της από το FDA. Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:

Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου

Αιμορραγία

Έκκριση βλέννης

Τοπικός ερεθισμός

Κνησμός

Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση

Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται

Η δυσκοιλιότητα

Ο «δυτικός» τρόπος ζωής (άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή κλπ)

Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών

Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα

Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας

Η κληρονομική προδιάθεση.

Διάγνωση

Ο ειδικός ιατρός πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα.

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:

Στο 1ο στάδιο δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο.

Στο 2ο στάδιο είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό.

Στο 3ο στάδιο εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του.

Στ 4ο εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική με κατανάλωση δημητριακών, αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή ( 6-8 ποτήρια νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά). Στα άλλα δυο στάδια απαιτείται επεμβατική μέθοδος.

Η νέα μέθοδος ενδείκνυται όμως και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα και έχει ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς σε Ευρώπη και Αμερική.

Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου