Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση και στη θεραπεία της κατάθλιψης


Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών με ψυχικές διαταραχές παρουσιάζει μια άνοδο, ενώ συχνά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ασθενείς με κατάθλιψη.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 15 περίπου εκατομμύρια ασθενείς πάσχουν από κατάθλιψη και μια έρευνα έδειξε ότι το 40% των ασθενών παρουσίασαν το πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η κατάθλιψη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι επιπτώσεις της είναι εξίσου σημαντικές. Για αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο οι πολιτικές ηγεσίες να λάβουν μέτρα που θα έχουν σκοπό την έγκυρη διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον ασθενή.
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που πρότεινε το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η συμμετοχή των επιστημόνων υγείας της πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες υγείας σε αυτή τη βαθμίδα είναι εύκολα προσβάσιμοι, έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν έναν ασθενή με κατάθλιψη και να του χορηγήσουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς θα είναι σε συνεχή παρακολούθηση από τους γιατρούς με τους οποίους θα έχουν μια πιο άμεση σχέση – κάτι που φυσικά βοηθάει σημαντικά στην επιτυχία της θεραπείας. Επομένως, η πρωτοβάθμια υγεία, όταν είναι καλά δομημένη και οργανωμένη, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο μέσα στο σύστημα υγείας της χώρας και να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των πόρων του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου